p - pinne, å strikke en pinne fra den ene siden til den andre.
arb - arbeid, alt du har strikket hittil.
r - rett
vr - vrang
kast - surr tråden en halv gang rundt pinnen
hj.p. - hjelpepinne, en kort pinne med en bøy på midten, for å lage flettemønster. Se bilde her.
Mange videoer om strikketeknikker:
KnittingHelp.com De er alle på engelsk, men veldig enkelt og godt forklart. Her finner du blant annet video på magic loop (å strikke en liten runding med en veldig stor rundpinne) og hvordan man kan fikse feil og mistede masker.
Engelsk - norsk strikke-ordliste:
purl stitch (p) = vr
knit stitch (k) = r
yarn over (YO) = kast
cast on (CO) = legg opp
K2tog (knit two together) = strikk to m r sammen
Å strikke etter mønster:
Når man skal begynne å strikke etter mønster, er det en del forvirrende tegn man ikke skjønner med en gang. Og hvor i all verden skal man starte å strikke?
Jeg har lagt ved et bilde her for å illustrere, dette bildet er hentet fra Garnstudio og er et mønster på votter med et slags selbu-mønter.
Mønster med to eller flere farger, strukturmønstre og hullmønstre leses på akkurat den samme måten. Jeg tror det er enklest å begynne å lese flerfarge-mønster, for da trenger man ikke lære seg masse nye teknikker for å klare å lese skjemaet.
Hvilke farger?
Pil nr 1 og 2 viser to ulike firkanter, den ene er farget svart og den andre er blank. Dette representerer de to fargene du skal strikke med. I oppskriften opplyser de alltid om hvilke farger du skal bruke. I dette tilfellet er mørke ruter hvitt og blanke ruter svart.
Hvor skal jeg starte?
Et mønster leses alltid fra nederste høyre hjørne og oppover mot venstre (se pil 3).
Når det strikkes i ring (som votter, sokker og gensere) leses mønsteret fra høyre hver runde, men hvis det strikkes fram og tilbake, leses annenhver pinne fra høyre og venstre (se pil 4).
Når det strikkes fram og tilbake må man også være obs på at mønsteret alltid vises fra rettsiden. Masker som da vises i mønsteret som rett, må strikkes vrang når det strikkes tilbake, og omvendt.
Hva står i oppskriften?
I oppskriften kommer du til å få beskjed om å strikke feks M.1 i et visst antall cm. M.1, M.2 osv (se nr 5) er "navnet" på det mønsteret du skal bruke. En oppskrift med flere mønstere, som den dette mønsteret er tatt fra, ser sånn her ut (etter at det er strikket vrangbord):
Etter vrborden strikkes neste omg slik: M.1 (= 5 m), M.2 (= 17-21 m), M.1, M.3 over de neste 17-21 m. (M.2 = oppå hånden).Det vil si at du skal strikke mønster med navn M.1, dette er 5 masker langt (se nr 6), så skal du strikke mønster med navn M.2 (se nr 5), dette er 17-21 masker langt, avhengig av hvor stort du skal strikke. Her får man ofte beskjed om at det finnes ulike størrelser, i dette eksempelet står M for medium og L for large (se nr 7). Etter 17 eller 21 masker med dette mønsteret skal det igjen strikkes mønster M.1, for så å avslutte med like mange masker (17 eller 21) med det siste mønsteret.
Her er det til slutt oppgitt at M.2 er det mønsteret som skal være oppå hånden, da blir M.3 inni hånden. M.1 er en bord på sidene mellom de to andre mønstrene.
Mønsteret stopper?
Når det samme mønsteret gjentas om og om igjen (se M.1 og M.3) skrives bare en liten del av mønsteret. Du leser det akkurat på samme måte, men når du kommer til toppen, starter du nederst igjen. I tilfellet med M.3, så stopper ikke mønsteret bare i høyden, men også i bredden, det står at mønsteret er 4 masker bredt, men du skal strikke 17-21 masker! Når du kommer i venstre ende, begynner du bare på nytt på samme rad fra høyre side.
Struktur og hullmønster:
Strukturmønstre (ribbe-, flette-) og hullmønstre leses på akkurat samme måte som mønster med to farger. Den eneste forskjellen er at det er mange ulike tegn som betyr mange ulike ting. Betydningen til tegnene kan variere litt fra oppskrift til oppskrift (innen samme bok eller nettside holder de seg som regel til én variant), men som regel er tegnende forklart ved siden av mønsteret (evt bakerst i boka).