tirsdag 11. januar 2011

Å plukke opp masker.

Å strikke tommelen er for mange et stort mysterium. En ting er å sette masker på en tråd for så å legge på masker igjen, men så skal man lage masker der det ikke er noen!

Man kan plukke opp masker i et strikketøy så godt som hvor som helst. Som regel plukkes det likevel ikke opp masker midt i et strikketøy, det er sjeldent man skal sette to deler strikk rett på hverandre på den måten. Derfor plukker man nesten alltid opp masker fra en kant.

Når du skal plukke opp masker, tar du enkelt og stikker strikkepinnen gjennom en tidligere strikket maske og lar den være på pinnen. Plukk opp det ønskede antall masker fordelt jevnt utover. Pass på at det ikke blir for stort mellomrom mellom maskene og at de maskene du plukker opp ikke er for store.

Når du skal starte å strikke maskene du har plukket opp, blir det lett hull mellom og i maskene. For å unngå for mye hull bør du vri maskene én gang rundt før du strikker de. Mange liker å vri maskene når de plukker de opp, men jeg synes det er enklere å vri de i det jeg skal strikke hver enkelt for da har jeg to pinner og maskene er mye lettere å håndtere. Maskene må vris mot høyre for at de ikke skal vris tilbake igjen når de strikkes. For å vri masken strikker du den høyre pinnen inn i masken som om du skal strikke den og tar den over til høyre pinne. Så stikker du venstre pinne forfra inn i masken og løfter den tilbake til venstre pinne. Nå skal du strikke den på vanlig måte.
Mange ganger er det ikke så lett å se når man plukker opp maskene  hvilke masker som er lure å plukke opp. Når du strikker de, er det ofte lettere å se hvor det er sjanse for å bli hull. Ikke vær redd for å slippe ned en av maskene du har plukket opp for heller å plukke opp en ny!

1 kommentar:

  1. Det er også andre måter å få det til å bli pent på når man plukker opp masker. Her forklares det: http://knitty.com/ISSUEwinter04/FEATwin04TT.html

    SvarSlett