tirsdag 11. januar 2011

Å strikke tå...

Jeg har fått spørsmål om hvordan man strikker tåa på sokken. Dessverre er det ikke bare én måte å strikke tå på, du kan blant annet felle av på samme måte som jeg har forklart under enkle strikka votter. Denne tåa blir rund, forhåpentligvis. Man kan også strikke spiss tå, eller trekantet tå, dette er en mye enklere måte å strikke tå på, og foregår sånn her:
- Strikk forbi lilletåa (prøv gjerne sokken på mens du strikker den, så vet du hvor lang den blir). Tåa strikkes i glattstrikk. Strikk gjerne 1omg rett før du begynner å felle.
- nå legger du sokken flat, da har du to pinner på oversiden og to pinner på undersiden. Nå skal du felle to masker på hver side av sokken, akkurat i bretten. Det blir felt 1m på hver pinne (forutsetter at du strikker med fem pinner (fire + 1))
- Start ved bretten på pinnen på oversiden av sokken. Strikk 1m, ta 1m løst av (som om den skal strikkes r), strikk 1r, løft den løse m over den du strikket sist (felt 1m), strikk resten av p r.
- Neste pinne strikkes r fram til det er 3m igjen på pinnen. Strikk 2m r sm, 1r.
- Tredje pinne er på andre siden av bretten og strikkes likt som første pinne, fjerde pinne strikkes likt som andre pinne. Da skal du ha kommet rundt til første siden igjen.
- Fortsett sånn til du bare har noen få masker igjen (etterhvert er det kanskje lurt å ta vekk en eller to pinner, det kan være slitsomt å strikke med få masker på mange pinner). Når du bare har 3-4 masker igjen på hver pinne, kan det blir litt vanskelig å følge oppskriften, det viktigste er å felle 1m per pinne. Når du har 4m igjen, klipp av tråden og dra den igjennom alle maskene.

Synes du tåa blir litt kort, kan du strikke 1omg rett mellom de første omg med felling (så det blir annenhver omg med felling og bare rett) til du har halvparten av maskene igjen.

Får du en spiss på tuppen av tåa? Da har du antakeligvis felt for sakte og for lenge på slutten, prøv å felle 2m på hver pinne siste to rundene, eller slutt av en omgang eller to tidligere.

Ble det et stort hull på tåa? Da har du antakeligvis for mange masker igjen på pinnene når du drar tråden igjennom. Prøv å fell en runde til, evt med 2 fellinger per pinne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar