Jeg, som mange andre, brukte mye av året på folkehøgskole til strikking. Ett av prosjektene var et strikket lappeteppe. Jeg har brukt garn fra Nille, jeg husker ikke hva det heter, men det er ull. Det stikker litt på bar hud, men er noe av det billigste garnet du finner og de har alle mulige farger. Det finnes også billig garn på Europris.
Jeg må jo selvfølgelig takke Anna for ideen og oppskriften på dette lappeteppet :)
Men etterhvert ble jeg lei av å strikke bare fram og tilbake, så jeg begynte å strikke ulike mønstre, alle basert på rett og vrang.
Eksempler på rett/vrang-mønstre:
Perlestrikk: annenhver rett og vrang, når du snur, strikk rett der det er vrang og vrang der det er rett (sett fra rettsiden).
Ribbestrikk: *2r, 2vr* gjenta *...* bortover hele p, når du snur skal det være rett der det er rett og vrang der det er rett (sett fra rettsiden). Kan være så mange r og vr som ønsket. Også ulikt antall r og vr, feks 2r, 4vr.
Ruter: *4r, 4vr* gjenta *...* 4 p, som ribbestrikk, så 4p omvendt (litt som perlestrikk). Kan også varieres med ulike antall r og vr.
Skrå ribbestrikk: Start som ribbestrikk: 2r, 2vr 1p. Hver gang du snur, flytter du antall r og vr én maske bortover. Pass på at hvilken vei du forskyver maskene blir omvendt fra hvilken side du ser arbeidet fra.
1. p.: 2r, 2vr...2r, 2vr
2. p.: 1r, 2vr, 2r, 2vr...2r, 1vr
3. p.: 2vr, 2r...2vr, 2r
4. p.: 1vr, 2r, 2vr, 2r...2vr, 1r
osv...
Kan også strikkes med ulikt antall rette og vrange.
Sikk sakk: Akkurat som skrå ribbestrikk, men når du har strikket et ønsket stykke bytter du vei maskene blir forskjøvet.
Jeg synes å huske at alle rutene hadde like mange masker, men når jeg telte etter hvor mange nå nettopp for å finne ut hvor mange det var, hadde de tre jeg telt 32, 36 og 34 masker. Jaja, det viktigste er at de er ca like store, mine har litt ulike størrelser, men når man strekker litt på noen så funker det når man syr dem sammen. Hvis man lar de løse trådene være litt lange, kan man bruke disse til å sy lappene sammen med. Så slipper man også ekstra festearbeid.
Etterhvert ble jeg også litt lei av å strikke firkanter, og fikk den gode ideen at alle jeg var sammen med på folkehøgskolen skulle få strikke hver sin lapp. Det ble veldig hyggelig og er et godt minne å ha med seg :)
Siden det ikke gikk ann å kommentere på sjalet, så blir det kommentar her også, men OM blomstersjal-posten.. FOR jeg er veldig glad for at du posta det her, for tror nok jeg har mista oppskriften..igjen.. SÅ godt å ha det samla på samme sted! Også liker jeg bloggen din! :D
SvarSlettHaha! Tenkte jeg det ikke :P
SvarSletthvordan sydde du de sammen? Uten at sømmen viste!
SvarSlettHei Karoline!
SlettJeg lot det være igjen en lang tråd både etter opplegg og etter avfelling. Så brukte jeg den tråden til å sy sammen lappene. Siden det er den samme tråden som den ene lappen er laget av glir den litt inni den. Også brukte jeg blant annet denne metoden for å sy: http://www.garnstudio.com/lang/no/video.php?id=113
Jeg fant på litt sying selv, så jeg har ikke en bestemt måte å gjøre det på alle steder (kantene blir litt ulike), men den videoen over er et godt utgangspunkt. Bare å prøve seg fram!
Hvordan monterte du lappene?:)
SvarSlettHei, beklager seint svar (hehe bare 1,5 år:P) jeg har vært lenge borte fra bloggen. Se svar på kommentar over ^^
Slett