onsdag 10. november 2010

Tovede selbuvotter


Jeg trengte nye votter, jeg hadde lyst til å strikke noen, jeg ville lære bedre å strikke med to farger, jeg ville lære å strikke etter mønster, jeg ville ha selbuvotter.

Det resulterte i at jeg gikk på nettet for å finne en oppskrift på selbuvotter. Når jeg lette etter den samme oppskriften nå, var det litt vanskelig å vite helt sikkert, men jeg tror det er denne oppskriften jeg har brukt. Har du aldri strikket etter mønster før og lurer på hvordan det gjøres? Se Strikkeguiden!

Men så hadde det seg sånn at jeg hadde allerede to nøster jeg hadde lyst til å bruke av et veldig godt ullgarn (som jeg ikke husker hva heter, men det har sauer utenpå!) og som jeg allerede hadde strikket lue av, dette garnet var dessverre litt for tykt til å bruke pinne 3,5 (som det stod i oppskriften), så jeg brukte pinne 4,5 og tenkte at "jaja, jeg skal jo bare prøve". Det var ikke så lett. Jeg fulgte oppskriften nesten helt, men de ble likevel for store og faktisk litt luftige. Derfor bestemte jeg meg for å tove de, så jeg puttet de i vaskemaskinen - og ut kom noen tykke, deilige, tovede selbuvotter! Og det passet meg egentlig ganske bra, fordi jeg fryser så lett. Og når de et tovet blir de mye varmere enn hvis ikke, dessuten slipper ikke kald luft så lett igjennom maskene.Å tove strikkesaker:


Det er ikke noe problem. Det aller enkleste er å vaske de i vaskemaskinen på 40 grader. Ikke glem såpe! Tidligere har jeg bare brukt å vaske de sammen med skittentøy som jeg likevel skal vaske på 40 eller 60 grader (det kan bli litt ullhår på de andre klærne, men ikke noe som ikke går vekk igjen), men i en oppskrift jeg nettopp brukte på tovede tøfler stod det at man skal vaske på 40 grader med vaskemiddel uten enzymer - altså vaskemiddel for ull. Etter min erfaring gir begge deler godt resultat. Bare ikke bruk grønnsåpe i vaskemaskinen! Når man tover ull for hånd, kan man godt bruke grønnsåpe eller zalo, men dette blir frarådet av vaskemaskin-folk. Selv om noen oppskrifter sier at du skal bruke grønnsåpe, er det best å være på den trygge siden og la være. Vaskes de på 60 grader toves de litt mer enn på 40 grader, her må du se an hvor mye du vil tove, er du usikker er det bedre å prøve på 40 først og heller tove en ekstra gang.

Etter vask strekkes strikketøyet i form, hvis de fortsatt er for store kan de toves en gang til. Hvis de er blitt for små kan de legges i vann til de er gjennomvåte og strekkes til riktig størrelse.

1 kommentar:

  1. Takk for linken! Jeg har fått så lyst å strikke sånne votter i det siste! Sånne som du lagde til meg-aktig! :D

    SvarSlett